Ontstaan van het museum...

Michiel Remaut, eigenaar van het museum, is van oordeel dat zoveel mogelijk erfgoed bewaard moet blijven voor de komende generaties. ook filmprojectoren, staaltjes van ver doorgedreven technisch vernuft, zijn te catalogeren onder de noemer erfgoed.

Als zevenjarige jongen kreeg Michiel de restanten van kleine filmprojector in handen en meteen ging hij aan de slag. Met meccano-onderdelen lukte het hem om het toestelletje nieuw leven in te blazen. Het werd het allereerste item van zijn verzameling.

De verzameling nam pas gigantische proporties aan toen de (analoge) video zijn intrede deed in de wereld van de amateurfilmers. Filmcamera's -en projectoren werden massaal gedumpt of kwamen op rommelmarkten terecht.
Eenzelfde scenario speelde zich af toen vele jaren later ook de bioscopen gedwongen werden op de digitale trein te stappen.